cjbwg.nl

Zoek naar de beste websites en blogs.

Flat White: wat is het en hoe maak je het?

Een flat white, dan hebben we het natuurlijk over de karakteristieke australische koffie. De oorsprong van deze koffie is te vinden in australië. Toch zien we dat ook in ons land de flat white steeds meer in populariteit begint te winnen. Vooral voor barista’s is het een geweldige combinatie om te maken. Dit komt door de perfecte balans door onder meer de opgeklopte melk en ristretto. Heb jij altijd al zelf een flat white willen maken, dan hebben wij het ultieme recept voor je!

Wat is een flat white?

Voordat we verder gaan met hoe je nu een flat white maakt, is het goed eerst wat dieper in te gaan op wat het nu daadwerkelijk is. In de intro van dit artikel heb je natuurlijk al voorzichtig kunnen lezen dat het een speciale koffie betreft, die onder andere bestaat uit opgeklopte melk. Nu horen we je denken, dat is een latte toch ook? Dat klopt! Echter zijn er een aantal verschillen waardoor een flat white is zoals hij is. Dit komt doordat een flat white in tegenstelling tot een latte en heel stuk kleiner is. Het is een espresso die wordt gebruikt in combinatie met de textuur van de melk. Daarnaast wordt het geheel afgetopt met een schuimlaag koffie aan de bovenkant.

Hoe maak je een flat white?

Wil jij graag zelf een flat white maken? Dat kan! Het is dan belangrijk om het stap voor stap te doen en precies volgens recept te werken. Wel is het zo dat het maken van de perfecte flat white alleen aan de echte barista is toevertrouwd. Dit komt doordat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je de melk op een dusdanige manier opgeschuimd, dat er geen belletjes meer inzitten en het als het ware een gladde room is. Dus wil jij de uitdaging aan, volg dan de onderstaande 4 stappen en kijk hoever of je ermee komt. Lukt het je niet in één keer, geef het dan niet op! Want we kunnen je verzekeren, dat de aanhouder wint. En bovendien kun je ook een ‘mislukte’ flat white prima opdrinken. Succes!

Zet de espresso

De eerste stap in het proces is niet direct de meest moeilijke stap. Deze stap is daarom voor veel mensen dus ook nog prima te volgen. Je zet een espresso, want dit is de basis voor een flat white. Doordat een espresso een stuk sterker is dan een normale koffie, krijgt de flat white zijn karakteristieke smaak. Gebruik specifieke espressobonen zodat je een stevige basis hebt voor je flat white!

Het opschuimen van de melk

Deze stap is voor velen direct één van de lastigste stappen die het maken van de flat white kent. Wat je doet, is circa 100 ml melk in een kan. Deze kan beweeg je absoluut niet en ook zorg je ervoor dat de melk niet kookt. Zodra je het goed doet, zal je zien dat de melk die je zojuist hebt gestoomd is voorzien van een prachtige stijve cremelaag, wat natuurlijk wel maakt dat deze flat white niet de gezondste koffie is ook, natuurlijk.

Schenk de melk voorzichtig in

Nu je de melk hebt opgeschuimd, is het tijd om de melk in te schenken. De espresso is inmiddels gezet, dus nu kan de melk erbij om de flat white af te maken. Dit doe je door de melk voorzichtig ik het kopje waar de espresso in zit te schenken. Let alleen wel op, dat je de schuimlaag niet mee schenkt.

Het serveren

Nu de flat white klaar is, is het zaak om deze te serveren. Dit kun je natuurlijk op allerlei verschillende manieren doen, maar de leukste manier is toch wel door de flat white op een schoteltje te serveren met een koekje, lepeltje en wellicht een zakje suiker mocht dit nodig zijn.