cjbwg.nl

Zoek naar de beste websites en blogs.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe snoeischaar?

Zodra de eerste zonnestralen beginnen te schijnen, krijgen we allemaal de welbekende lentekriebels. We willen massaal onze tuin weer zomer klaar maken. Een schoeischaar is hiervoor een onmisbaar gereedschap. Je zult veel moeten snoeien in je tuin, denk hierbij aan fruitbomen, siergrassen of rozenstruiken. Er zijn echter wel een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe schoeischaar. Tegenwoordig is deze keuze reuze en zijn er heel veel soorten merken en ieder merk biedt weer verschillende modellen snoeischaren aan. Hierdoor wordt het je niet echt gemakkelijk gemaakt. We helpen je daarom graag op weg en vertellen je de basis waarop je moet letten.

Voordat we verder gaan moet je weten dat er twee verschillende type snoeischaren bestaan; de bypass-snoeischaar en de aambeeld snoeischaar.  De gemiddelde knip diameter van een snoeischaar is gemiddeld 2 tot 2,5 cm. Wanneer je grotere takken in je tuin je wilt snoeien of bomen maak dan gebruik van een takkenschaar of een boomzaag.

Bij de bypass-snoeischaar heb je twee snijbladen die langs elkaar glijden, dit zorgt ervoor dat je een scherpe en schone snede maakt – als je een snoeischaar koopt van een merk als Felco of Bahco ben je redelijk zeker dat je een goede, scherpe schaar koopt.

Bij de Aambeeld snoeischaar heb je een stuk minder kracht nodig om een tak door te knippen. Dit komt door het hefboomeffect die in de snoeischaar zit. Het enige nadeel van deze snoeischaar is dat ze de tak plat drukken en ze het dus niet mooi afsnijden. Dit kan je wel gebruiken wanneer je een hele struik wilt verwijderen. Gebruik deze dan ook vooral niet wanneer je levend hout gaat snoeien. Zo druk je de takken plat en dit zorgt ervoor dat de tak langzaam zal afsterven of moeilijkere dichtgroeit.

Comfort

Net als bij een keukenschaar moet een snoeischaar ook goed in je hand liggen. Wanneer je dit niet hebt of voelt zul je merken dat je tijdens het snoeien last gaat krijgen van je pols en het snoeien een stuk minder makkelijk gaat. Zo zijn er ook merken die verschillende maten hebben, dit is erg handig voor mensen met kleine of met juist grote handen. Net als met een schaar of een pen, bestaan er ook snoeischaren voor linkshandige mensen.

Wanneer je intensief in de tuin bezig bent, heb je ook de mogelijkheid om een te gaan voor een snoeischaar met een rolhandgreep. De snoeischaar draait dan gemakkelijk mee met jouw pols en hierdoor belast je de pols minder. Echter is deze snoeischaar wel wat duurder dan een normale snoeischaar.

De meeste snoeischaren zijn voorzien van een houten handgreep. Je kan ook kiezen voor een model met een rubberen of een kurken handgreep. Dit zal alleen sneller vuil worden en is lastige schoon te houden.

Tips bij het uitzoeken van een nieuwe snoeischaar

  • Let er op of de snoeischaar is voorzien van scherpe messen, zo krijg je een mooie gladde snede.
  • Zijn de onderdelen makkelijk te vervangen?
  • Is de snoeischaar gemaakt van duurzame materialen.
  • Levensduur van de snijbladen
  • Zit er een mes vergrendeling op de snoeischaar?
  • Is de snoeischaar comfortabel qua handgrepen?
  • Last but not least, is de snoeischaar betaalbaar.