cjbwg.nl

Zoek naar de beste websites en blogs.

Waarom zijn vinylplaten nog steeds zo populair?

Misschien zijn vinylplaten nog wel populairder dan dat ze ooit zijn geweest. Wanneer we kijken naar de cijfers van 2020, dan is dit het jaar geweest waarin de vinylplaten voor het eerst een stuk populairder waren en dus ook veel meer werden verkocht dat de normale cd’s. Het zal je wellicht verbazen, maar vooral jongeren kozen ervoor om vinyl te kopen. Maar wat is nu de reden waarom vinyl vooral onder jongeren de laatste jaren steeds populairder is geworden?

Om je een antwoord te geven op deze vraag, moeten we eerst even een stukje terug de geschiedenis in. Dus ben jij benieuwd waarom vinylplaten nog steeds zo populair zijn, lees dan snel verder!

Hoe zit het ?

De voornaamste reden waarom veel jongeren kiezen voor een Lp, is omdat de artiesten vandaag de dag hun nieuwe release ook uitbrengen op lp’s. Dus het niet per se de muziek van vroeger die de jongeren zo aanspreekt, maar meer het idee dat de de nieuwste muziek van hun favoriete artiest fysiek in handen willen hebben. Uiteraard kun je tegenwoordig met een paar drukken op de knop een compleet album streamen, maar een plaat in een platenspeler blijft toch iets magisch houden, het klinkt ook gewoon warmer. Daarnaast is het ook voor veel ouderen een stukje herkenning van vroeger. Vooral gezien het feit vandaag de dag alles wordt gedigitaliseerd. Neem bijvoorbeeld een boek. Met de komst van de e-reader had men verwacht dat de verkoop van fysieke boeken als een kaartenhuis in elkaar zou storten. Integendeel zelf. Mensen willen dus op de één of andere manier toch even afkicken van het digitale gebeuren.

Dit is waarom de waarde van lp’s blijft stijgen

De waarde van lp’s blijft gezien de stijgende populariteit steeds verder toenemen. Je kunt je namelijk voorstellen, dat ook veel oude platen niet meer opnieuw worden uitgebracht, waardoor er schaarste ontbreekt. Daarnaast zien we ook een duidelijke stijgende lijn bij artiesten die vervelend genoeg zijn overleden. Je ziet namelijk dat wanneer een artiest overlijdt, de verkopen ineens gigantisch toenemen, eveneens als het aantal liedjes dat op de radio wordt gedraaid. Dit in combinatie met de stijgende populariteit alom, zal de stijging zich de komende jaren naar verwachting alleen maar verder voortzetten.

Hoe ziet de toekomst er voor vinyl uit?

Ondanks het feit dat er enkele jaren geleden al werd geroepen dat de lp’s op hun retour waren, zien we juist dat het tegenovergestelde gebeurt. Lp’s waren namelijk nog nooit eerder zo ontzettend populair. Mede daarom is de verwachting dat deze stijging nog wel even zal aanhouden en dat de populariteit in de komende jaren alleen maar verder zal gaan stijgen. Uiteraard is het een utopie om te denken dan lp’s dezelfde populariteit genieten als tientallen jaren geleden, maar volledig uit het straatbeeld verdwijnen, dat zal de komende jaren zeker nog niet aan de orde zijn. De markt voor lp’s is immers met alle vintage winkels en ook draaitafels nog onverminderd groot. Daarnaast zien we ook dat er nog steeds nieuwe platenspelers worden gemaakt, die het mogelijk maken om lp’s in de allerbeste kwaliteit af te spelen. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit voorlopig nog wel even door blijft gaan.